Zelenjavna sol ali kako pripraviti domačo jušno kocko

Včasih pride tako, da pri kuhi potrebujem jušno osnovo. Ker je seveda nimam na zalogo in ker ne maram uporabljati industrijskih nadomestkov, ki vsebujejo več e-jev kot zelenjave, sem se odločila, da jo izdelam sama. Po kratki analizi, sem ugotovila, da obstaja več možnosti. Lahko bi skuhala juho, povrela in izdelala koncentrat, lahko bi posušila drobno narezano jušno zelenjavo v nekakšno »vegeta varjanto«, lahko pa bi zelenjavo vložila v sol. Kar sem tudi storila, saj se mi je zdela ta možnost najhitrejša, najlažja in z najmanjšo porabo energije.

RECEPT

Receptov na internetu je toliko kot je gospodinj, tako sem iz vseh sestavila svojega. Moje osnovno pravilo se glasi: 4 deli zelenjave na 1 del soli. Uporabila sem zelenjavo, ki je bila tisti čas na vrtu. Lahko bi dodala še zelje, brokoli, cvetačo ali celo paradižnik, po okusu torej. Letos sem ustvarjala iz:

-        Korenje 350g
-        Pastinak 240g
-        Koleraba 50g
-        Koromač 35g
-        Peteršiljeva korenina 30g
-        Gomoljna zelena 70 g
-        Stebelna zelena 15g
-        Paprika 70g
-        Por 120g
-        Čebula 20g
-        Strok česna
-        Sol 250g

Zelenjavna sol


Dodala sem še  po 3 vejice kraškega šetraja, ožepka in timijana ter 1 vejico luštreka. Zelenjavo sem zmiksala v grobo pasto in jo zmešala s soljo. Nastalo zmes sem pustila počivati čez noč nato pa napolnila lončke. Rok uporabe je vsaj 2 leti. Z mojo zelenjavno soljo zdaj obogatim juhe, omake, rižote, golaže,… in sem super zadovoljna.

Rezultat

Ozimnica



Komentarji

Priljubljene objave